Hamar kåret til Norges Musikkkomune 2014

02.06.2015 13:34 Skrevet av

i tett konkurranse med de andre nominerte, stakk Hamar av med seieren i kampen om tittelen "Norges musikkommune 2014."De andre nominerte var Lørenskog og Radøy.
Norsk musikkråd ønsker med Norges musikkommune å berømme musikkvisjoner i kommunene, og synliggjøre gode eksempler på hva det er mulig å få til. Vinnerkommunen mottok et diplom og 50.000 kroner fra Norsk Tipping og Norsk musikkråd, som skal brukes på et musikktiltak i kommunen.

Prisen gjør stas på en kommune som yter en ekstra innsats for sitt lokale musikkliv.

-Hurra for Hamar som settes på musikkartet, og takk til alle som står på for små og stor musikanter og opplevelser, sier jurymedlem og Stortingsrepresentant Hege HaukelandLiadal (Ap).

Hun har sammen med fem andre jurymedlemmer stemt frem Hamar som Norges musikkommune 2014.

-Hamar kommune er en verdig vinner som virkelig legger til rette for musikere på alle nivåer, istemmer juryleder og styreleder i Norsk musikkråd Halvard Kausland.

Juryen viser til hvordan Hamar har lagt til rette for et yrende kulturliv i alle musikksjangre, og hvordan kommunen har satset på ungdom og breddeaktivitet; Mang en profilert musiker og sanger har gått sine barnesko i Hamar.

- I tillegg har Kulturhuset gjort det mulig for det frivillige musikklivet å ha egnede brukslokaler som de har råd til å benytte. Det er et eksempel til etterfølgelse, slår Kausland fast.

I tillegg til Hamar kommune var også Lørenskog og Radøy nominert på "topp tre" til prisen - men det ble altså Hamar som stakk av med den gjeve tittelen.

Se juryens begrunnelse i sin helhet nederst.

50 000 kr til musikktiltak

Prisen deles ut lørdag 30. mai kl. 11 på Norsk musikkråd sitt Musikkting i Hamar Kulturhus. Da mottar kommunen et diplom og 50.000 kroner, som skal brukes på et musikktiltak i kommunen.

Norsk Tipping er med som samarbeidspartner i år.

- Vi er veldig glade for at Norsk Tipping er med på kåringen av hvilken kommune som er Norges beste musikkommune, sier Kausland.

---


Om Norges musikkommune
Norsk musikkråd ønsker med Norges musikkommune å berømme musikkvisjoner i kommunene, og synliggjøre gode eksempler på hva det er mulig å få til. Vinnerkommunen mottar et diplom og 50.000 kroner fra Norsk Tipping og Norsk musikkråd, som skal brukes på et musikktiltak i kommunen.

Alle kan komme med forslag til gode musikkommuner, og kåringen skjer i samarbeid med Norsk musikkråds medlemsorganisasjoner, fylkesmusikkråd og lokale musikkråd. Også i år kom det inn mange nominasjoner, noe som viser at det skjer mye bra kulturpolitisk i kommunene. Hamar, Lørenskog og Radøy kommuner ble av juryen utpekt til Norges tre beste Musikkommuner i 2014.

Prisen ble delt ut for første gang i 2013, den gang vant Stavanger kommune prisen. I år var det Hamar som fikk den gjeve tittelen.

Om Norsk musikkråd
Norsk musikkråd er en interesseorganisasjon for det frivillige musikklivet i Norge, og som arbeider for hele musikklivets interesser. Organisasjonen har 150.000 medlemmer i alle musikksjangre. Norsk musikkråd vil at alle skal ha mulighet og tilgang til å oppleve og utøve musikk.

Juryen:

Det er en selvstendig jury som utpeker de nominerte og kårer vinnerkommunen. Juryen for årets pris har bestått av:

Halvard Kausland, juryleder og styreleder i Norsk musikkråd (Horten)
Hege Haukeland Liadal, Stortingsrepresentant, familie- og kulturkomiteen, Arbeiderpartiet (Stavanger)
Arne Moslåtten, tekstforfatter (Ål)
Åse Vigdis Festervoll, generalsekretær i Norsk kulturforum (Asker)
Erik Bjørhei, seniorrådgiver i Ung i kor (Oslo/Tønsberg)
Else Outzen, daglig leder i Møre og Romsdal musikkråd (Molde).

Juryens begrunnelse:

Hamar kommune har i mange år, både politisk og administrativt arbeidet planmessig for å løfte det lokale kulturlivet generelt og musikklivet spesielt. Hamar kommune har gjennom langsiktig planarbeid tatt betydelige grep for å legge til rette for musikk- og kulturlivet i kommunen. Hamar kommune har lagt og legger til rette for et yrende kulturliv i alle musikksjangre. Hamar har satset på ungdom og breddeaktivitet, og mang en profilert musiker og sanger har gått sine barnesko i Hamar. Hamar kommune bidrar til et godt samarbeid mellom kulturskolen og det frivillige musikklivet, og ser viktigheten av gode tilbud for alle musikkglade innbyggere. Hamar kommune har gode støtteordninger for det frivillige kulturlivet og bidrar til profilering av kommunens mange musikkfestivaler. Juryen trekker spesielt frem Hamar kulturlivs nye storstue - Kulturhuset. Kulturhuset er unikt, med formidlingslokaler og bruksrom, og også store og små egnede og tilrettelagte øverom og saler til en hyggelig pris for det frivillige musikklivet. Her har kommunen virkelig lagt til rette for et kulturhus som er åpent for alle og som blir fylt med musikkglede hele døgnet året rundt!


Som barn fikk Eva Tovsrud Knutsen beskjed av faren om at hun aldri må stå med lua i hånda. Dette har blitt en slags leveregel for lederen av Kongsberg musikkråd, og trolig vært avgjørende for at Norges eldste industriby nå har et av landets fineste kulturhus.
Les mer...


Husk å søke KOMP!

KOMP - støtteordning for kortere kurs, opplæringsprosjekter og andre kompetansehevende tiltak innen rock, jazz, norsk og samisk folkemusikk, verdensmusikk, blues, viser, hip hop med mer - har søknadsfrist 15. desember 2017.
Les mer...


Landskonferanse for lokale musikkråd

Velkommen til en kreativ og matnyttig landskonferanse for lokale musikkråd, kulturråd, kulturnettverk mm på naturskjønne Hurdalsjøen konferansehotell. Årets konferanse har fått tittelen "Det offentlige som ressurs for det frivillige - Det frivillige som ressurs for det offentlige".
Les mer...


Arendalsuka: Debatt, stand og fest!

Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund vil være hjertelig tilstede under hele Arendalsuka 2017. Den etterhvert så tradisjonsrike politiske mønstringen går av stabelen 14. - 19. august. Vi kjører igang både fest og debatt, i tillegg til at vi som vanlig viser frem litt av det store mangfoldet i det musikklivet. Vi låner ut standen vår til musikkorganisasjoner som ønsker standplass noen timer - ta kontakt!
Les mer...


Hvor mye synges det i Norge?

Krafttak for sang vil gjerne dokumentere hvor mye som skjer av sangaktiviteter hver dag over hele landet. Derfor ønsker de å registrere så mye som mulig av slikt som foregår i perioden 6. til 20. mars. Registrer deres sangaktiviteter ved å følge lenken under.
Les mer...


"Kulturfordel" er lansert

Norsk musikkråd lanserte i dag sitt nye fordelsprogram for alle medlemmer, Kulturfordel. Hanne Kolstø sto for musikken og flere av samarbeidspartnerene stilte opp med infostand, konkurranser og premier.
Les mer...


Musikkutstyrsordningens neste søknadsfrist er 1. mars

Musikkutstyrsordningen er den nasjonale tilskuddsordningen for teknisk utstyr, akustikk og lokaler. Ordningens formål er å sikre tilgang til gode øvingslokaler over hele lander, og gode tekniske vilkår for framføring av rytmisk musikk.
Les mer...


Meget nyttig konferanse om musikklokaler

Konferansen om musikklokale i Hamar kulturhus 25. september ble en meget vellykket og interessant konferanse, med ver 50 deltakere fra store deler av landet. Engasjerte akustikere, ivrig ordfører fra Hamer, siste nyttfra banebrytende vedtak i Oslo kommune mm - her var det virkelig mye å hente.

LES MER OG LAST NED FOREDRAGENE


Inspirerende landskonferanse for lokale musikkråd

Den årlige landskonferansen for lokale musikkråd var i år lagt til Hamar, med start umiddelbart etter Musikkrådets og Studieforbundets landskonferanse om musikklokaler. Over 30 deltakere fra lokale musikkråd over store deler av landet deltok, fikk med seg mange gode foredrag, nyttige gruppearbeid og god inspirasjon til det videre arbeidet i egen kommune.

LES MER OG LAST NED FOREDRAGENE


Sommerkurs i storbandspill!

Østnorsk jazzsenter og Hedmark og Oppland musikkråd arrangerer et unikt sommerkurs i storbandspill 3.-8. august. Et ungdomsstorband og et voksenstorband blir satt sammen og øver flittig gjennom uken med solotimer, gruppetimer og fellesøvelser på vakre Ringsaker.
Les mer...


Mange penger til voksenopplæring

i 2015 passerte Akershus for første gang 1,5 millioner kroner i utbetaling til voksenopplæring i musikk gjennom musikkrådet. Statistikk fra Musikkens studieforbund viser at 1.516.867 kroner ble utbetalt til fylkets musikkliv. For hele landet utbetalte Musikkens studieforbund hele 14,7 millioner. Timetallet i Akershus i 2014 var 1.880, en liten økning fra 16.575 i 2013.
Les mer...


Spennende korpsvår

Korpsnett Norge inviterer til Landsstevne for voksenkorps og NM i marsjering. På Smågardistvestivalen blir det tattoo med Alexandria Marching Band fra Minnesota og H.M. Kongens Garde blant deltakerne.
Les mer...

Kontakt oss

Norsk musikkråd
E-post: nmr@musikk.no

Musikkens studieforbund
E-post: msf@musikk.no

Telefon: 2200 5600

Besøksadresse: Trondheimsveien 2 (inngang Herslebs gate)
Bygg J/K, Spirehuset/Kornhuset, 6. etg

Postadresse:
Postboks 4651 Sofienberg
0506 Oslo